Formatge fresc de Colldejou (Baix Camp)

Quan era petit estiuejava amb la meva germana i els meus avis materns a les platges de Salou.

Moltes vegades aprofitàvem el temps de bonança per fer excursions per la comarca del Baix Camp. La travessàvem des del poblet de Prades (situat quasi a 1.000 m) fins al port de l’Hospitalet de l’Infant.

Per aquelles terres els meus avis se sentien molt feliços de poder-hi estar uns mesos l’any. I sempre coneixien els llocs i les persones per fer un bon dinar casolar (els macarrons de l’Arbolí), per comprar un bon oli d’oliva (Les Borges Blanques), un bon vi de pagès del Priorat, la qualitat de la patata de Prades, el magnífic peix fresc de l’Ataulfo del mercat de Salou etc.

Tant allà com aquí tinc uns immensos i emocionants records dels meus avis, l’Albert i la Paquita.

Una infància feliç.

Tanco els ulls i recordo les olors dels boscos de pins blancs, els ametllers, els fruiters, els avellaners i el mar. Encara sento els insistents i forts cants dels grills al capvespre. Encara m’estic propulsant amb aquella bicicleta vermella BH pels camins de terra de la zona. Què n’era d’important aquell llum de davant i la seva dinamo!

Me’n recordo també amb una gran estimació de l’Elvira (la meva tía abuela) que vivia del cultiu de verdures, flors i arbres fruiters: els carbassons, els tomàquets, els melons, les llimones, les figues de coll de dama etc.: lloc de trobada, sota les moreres, de nens, famílies veïnes, gent gran, gats, gossos i mosquits: era una dona treballadora, generosa que es va fer estimar molt durant els anys 70-80.

Més de trenta anys després, obro els ulls i gaudim tots quatre damunt de la taula del formatge fresc de pagès que ens ha portat la Pilar del poble de la seva mare, Colldejou.

És blanc, tendre, humid, suau, de cabra amb un gust tradicional intens: una autèntica delícia.

Després d’un diumenge de molt fred, amb una màxima de zero graus, la muntanya nevada, el vent i la borrufa tot el dia, la Pilar ens ha omplert d’escalfor, d’afecte i de records.

Pilar, gràcies i Bones Festes.

Advertisements

2 Respostes

  1. […] Nuestra amiga Pilar nos trajo una calabaza de Colldejou. […]

  2. […] Nos gusta el “formatge fresc“. […]

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s

%d bloggers like this: