Un formatge 10: El Manchego Curado y Picante

10.- Queso Manchego Curado

La Marta sempre em comenta que el formatge que més li agrada és el manxego d’ovella però no qualsevol. De formatges manxegos n’existeixen al mercat de molts tipus, de distints graus de maduració “fresco, semi-curado, curado i viejo” i fins ara no hem aconseguit trobar mai aquell formatge tan especial que la Marta menjava de petita i que enyora.

L’Elena, la germana de la Marta ens ha ajudat molt a descobrir-lo perquè, per Reis, ens va venir a visitar unes dies amb el seu marit i el seu fill i, es van presentar a casa amb una gran sorpresa: un enorme formatge manxego que tan anhelàvem des de feia temps.

Al vespre ens vam reunir, feliços, la família per sopar i vam obrir tots junts la magnífica peça en forma cilíndrica amb les seves estries d’escorça dura i, de color ocre i grisenca.

Vaig tenir la gran responsabilitat de fer l’operació d’obertura del gegant sòlid coagulat fet a base de llet crua i ho vaig fer amb tota la concentració. De seguida tots vam detectar una olor d’ovella intensa, autèntica i excepcional.

El lluminós color blanc marfil de l’interior d’aquell tambor a partir de la quallada de la llet pura d’ovella ens va enlluernar.

Sort que tenia un bon ganivet per aconseguir unes làmines triangulars isòsceles però tot i així se’m trencaven els trossos per començar-se a manifestar una elaboració artesanal amb una maceració final amb oli d’oliva.

Les nostres cavitats bucals van apreciar una composició, una consistència, un producte definitiu amb un aroma intensíssim: sabor fort, picant, àcid i salat. El retrogust experimentat és a dir la sensació que deixa aquest formatge quan el gust torna a la boca havent-lo ingerit és poderós, molt poderós.

El formatge que estem tenint el plaer de degustar poc a poc és un tradicional “queso de oveja de pinto extremeña”.

Una vegada més, el pa i el vi són els millors aliats per acompanyar aquesta manduca.

Gràcies família!

(Envoltori amb el que el formatge anava envasat al buit)

Tres formatges més són nou…: 7.- Trou du Cru, 8.- Gruyère Suís i 9.- Bleu de Bresse

Tres formatges més són sis: 4.- Brique de Jussac, 5.- Beaufort i 6.- Saint Agur

Tres formatges: 1.- Saint-Félicien, 2.- Comté i 3.- Cambozola

Anuncis

2 Respostes

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s

%d bloggers like this: