Tres formatges

Amb aquest post em proposo propinar-vos el plaer que produeix el formatge. Tinc una debilitat pels formatges. M’agrada llançar-me a la persecució del formatge fi i delicat. L’exquisidesa d’aquesta massa genial fa que ràpidament un tingui aquesta debilitat.

Em precipito sempre a la formatgeria per trobar noves conquestes. És un autèntic plaer observar la complexitat i la diversitat de formatges que tenim al nostre abast. N’hi han que són pantagruèlics, d’altres molt pudents, les crostes dels uns als altres són molt diferents, de tots els colors, tous, cremosos, durs o menys durs i tots de procedències d’arreu del món.

El formatge forma part del nostre paisatge gastronòmic per raons culturals però també per raons nutricionals. El formatge és molt ric amb calci i amb vitamines A, B i D, i també aporta excel·lents proteïnes animals. El formatge constitueix una bona protecció contra les càries dentals perquè facilita la fixació del fluor. En fi és important variar de formatge per gaudir de les seves qualitats i també per preservar el plaer inaudit de degustar-los.

Més que un tast, el que us proposo a continuació és una veritable menja. He seleccionat tres formatges ben diferents que es complementen molt bé entre ells. Aquesta trilogia és òptima acompanyada d’un bon pa, un bon vi i una confitura. Em permeto només precisar que ara es troben fàcilment al mercat excel·lents confitures condimentades que es mesclen divinament amb el formatge. Com per exemple la confitura de pera amb comí i/o la confitura de cirera amb timó etc.

1.- Saint-félicien

Fromage-saint-felicien

El Saint-félicien és un formatge francès de vaca (Dauphiné) que es caracteritza per la seva textura molt cremosa. De fet més que cremós, aquest formatge és coulant. És molt suau i la combinació amb la confitura és única. Es troba fàcilment al mercat però no sempre en condicions òptimes raó per la qual abstenir-se de comprar-ne si no es conserva en una nevera humidificador.

2.- Comté

comte_IMG_3472

El comté també és un formatge francès de vaca (Franche-Comté). És semi dur i té molt cos. La seva paleta gustativa és molt rica. Aconsello la seva degustació amb tires relativament fines.

3.- Cambozola

300px-Cambozola_cheese

El cambozola és un formatge alemany de vaca i té un sabor característic. És un formatge compacte però a la vegada cremós, ric i humit amb el toc d’acidesa del formatge blau. Per entendre’ns, és una combinació del formatge camembert francès i el gongorzola italià.

 

Ho deixo a la vostra discreció!

Advertisements

7 Respostes

  1. Bona sel·lecció, només em queda tastar el darrer de la llista, que no he provat mai, però no tardarà gaire… 😉

    millor no hi penso gaire, que ja començo a tenir gana…

    • Si t’agrada el formatge “bleu” segur que el cambozola et captivarà.
      De fet aquest formatge és un dels preferits de la Marta.
      Ja em dirà quelcom!
      Fins aviat!

  2. Llavors deus adorar La formatgeria de Llívia…
    Altament recomanable restaurant formatger i deliciós.
    Mmm!

    • Fa 3 o 4 anys, amb una colla vam passar un cap de setmana a Puigcerdà per fer esquí de fons a prop d’allà. Justament vam organitzar un sopar amb aquest restaurant. Tinc un excel·lent record!
      Vam sopar “fondue”, molt bona, tot i així no és com més m’agrada el formatge.
      La propera vegada intentaré fer un tast de formatges variats.
      Com molt bé dius, Mmmm!

  3. […] Post relacionat: Tres formatges […]

  4. […] Tres formatges: 1.- Saint-Félicien, 2.- Comté i 3.- Cambozola […]

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s

%d bloggers like this: