Flàccida Democràcia

autruche.jpg

Els europeus tenim molt sovint el sentiment de que ningú ens passa la mà per la cara. Carreguem sempre les culpes d’això al nostre passat bel·ligerant i dominador. La Vella Europa tenia a més a més les idees molt clares. Les teories evolucionistes segons les quals una societat humana ha d’atravessar unes etapes, una sèrie d’esgraons des d’un nivell a una altre per atènyer el model europeu estaven validades per tothom. Actualment estem pagant de ben segur aquests etnocentrismes. Sigui com sigui l’europeu està fent una becaina tan grossa que no sé pas si es despertarà mai. I després un dia el que passa és que un meteorit gegant traspassa l’atmosfera terrestre sense esmicolar-se i, provoca una gran destrucció. No em confesso catastrofista però la metàfora és prou significativa. En aquests moments, les qüestions relacionades amb l’inquietant i veloç canvi climàtic així com els nostres arcaics models econòmics, socials i polítics davant de les grans potències emergents com la Xina són dignes d’una resposta immediata, exemplar i unitària. Europa no pot practicar mai més la política de l’estruç. Amb aquest ritme, la humanitat té una esperança de vida molt limitada.

Nocions sobre Terrorisme:

Em preocupa també el que fins fa poc es considerava com una forma marginal de violència en els comportaments polítics: el terrorisme. Es tracta d’aquella violència caracteritzada per la utilització del terror, la por amb unes finalitats polítiques ben particulars. El terrorisme és una delinqüència volàtil, molt difícil de diagnosticar, actualment gairebé impossible d’eradicar i sobretot susceptible de vulnerar brutalment els nostres estats de dret. Davant d’això per deturar-lo, per impedir-li de fer quelcom més ha d’imperar el deure absolut de rigor i solidaritat. Ens pensàvem que aquesta xacra del segle XXI no ens afectaria mai a nosaltres i malauradament, se’ns posa a tots la pells de gallina quan recordem els atemptats de Madrid de l’11 de març del 2004. Les conseqüències d’un atac indiscriminat com aquest són incalculables. Però, mentrestant i després de quatre anys m’adono que el debat polític en general no ha estat a l’alçada de les circumstàncies i vaticino unes eleccions generals espanyoles, el proper mes de març, molt poc esperançadores. Hem de sortir com sigui d’aquesta bombolla especuladora i poc compacient per afrontar de cara els problemes reals. Sisplau, prou de politiqueig!

Anuncis

2 Respostes

  1. Quanta raó tens Albert!!!
    Mentres a Europa ens perdem amb politiqueig a la resta del món les màquines funcionen a tot drap. Has parlat de la Xina peró no ens hem d’olvidar d’altres països com Brasil, Mèxic, la India o Vietnam que començaran a apretar fort.
    Ja veiem com estan organitzan els xinesos el propers Jocs Olimpícs que de ben segur que seran un gran èxit.

    Ànims a tots per la bona iniciativa “blogera” que heu tingut!!!

    Carles

  2. Gràcies per expressar-nos el teu interès i els teus encoratjaments! No sé on ens portarà aquesta bloc aventura però de moment l’experiència és molt atractiva… En tot cas, estem d’acord sobre el fons de la qüestió. Una mica la sensació que tinc és que Europa està immersa en un profund immobilisme i això que molt a prop d’aquí s’erigeixen uns gegants que cada dia creixen més. Tot això genera molta preocupació, incapacitat a reaccionar i tensió permanent! Les solucions no són evidents, segur, però crec que han de passar obligatòriament per una Europa més forta i unida! És curiós perquè sento a la vegada un cert sentiment d’escepticisme de la burocràcia imposada per Brussel·les i la necessitat que Europa parli d’una sola veu especialment pels principals temes de política internacional. Espero que el recent tractat europeu de Lisboa sigui el primer punt d’inflexió. Vaja, ja veurem que passa!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s

%d bloggers like this: